Een goed afgestelde lasersnijder is het verschil tussen een scherp, professioneel resultaat en een teleurstellend project. Maar hoe weet je nu welke instellingen het beste zijn voor jouw materiaal en machine?
In deze blog leren we jou hoe je zelf de perfecte instellingen vindt voor jouw machine, een vaardigheid die essentieel is voor elke lasersnijder. Je leert instellingen optimaliseren, we vertellen je welke fouten je makkelijk kunt vermijden en we geven je handige tools om meteen aan de slag te gaan. Zo haal jij het maximale uit je lasersnijder!
Waarom zijn instellingen belangrijk?
Goede instellingen zorgen voor strakke snedes, mooie gravures en (erg fijn voor het milieu!) minder materiaalverspilling. Slechte instellingen kunnen leiden tot verbrande randen, onscherpe snedes en frustratie.
De beste instellingen bij het snijden van een materiaal kunnen wij helaas niet meegeven, want die verschillen per machine en per materiaal. Daarnaast spelen in sommige gevallen ook het ontwerp en omgevingsfactoren zoals luchtvochtigheid een rol. De vaardigheid om laserinstellingen te optimaliseren is dus essentieel voor elke lasersnijder. Zodra je dit onder de knie hebt kun je makkelijk switchen van machine of experimenteren met een nieuw materiaal.
De belangrijkste instellingen uitgelegd
Er zijn drie hoofdinstellingen die je laserresultaat bepalen:
-
Snelheid: hoe snel de laser over het materiaal beweegt.
-
Vermogen: hoeveel energie de laser gebruikt.
-
Aantal passes: hoe vaak de laser over dezelfde lijn gaat.
Tip: Houd een logboek bij van je instellingen voor verschillende materialen en projecten. Zo kun je later makkelijk succesvolle instellingen herhalen.
Start altijd bij het materiaal
Elk materiaal reageert anders op lasersnijden. Controleer altijd eerst of een materiaal geschikt is voor lasersnijden, alle materialen in het assortiment van Lasersheets zijn geschikt voor lasersnijden.
Bij elk materiaal op onze site zie je een LaserGrade-keurmerk. Dit geeft aan of het materiaal geschikt is voor CO2-lasers, diode-lasers of allebei. Zo weet je vooraf zeker of je materiaal veilig en efficiënt te snijden is met jouw type machine. Handig als je wilt experimenteren met nieuwe materialen, zonder giswerk.
De wattage van jouw machine bepaalt tot welke plaatdikte jij kunt snijden. Dit verschilt per materiaal en is afhankelijk van de dichtheid van het materiaal.
Vb. Linde multiplex is lichter dan Berken multiplex, daardoor kun je met dezelfde lasersnijder van 10W Linde multiplex tot 2 mm snijden en Berken multiplex maar tot ongeveer 1 mm. De dichtheid van een materiaal bepaalt het gewicht en hoeveel vermogen een laserstraal nodig heeft om het door te snijden.
Noesten
Noesten in houten platen maken het vinden van de juiste instellingen moeilijk. De dichtheid en hardheid van een noest wijken af van de rest van het hout, waardoor de laserstraal daar anders reageert. Soms kom je er niet goed doorheen of juist te makkelijk, met verbrande randen tot gevolg. Bij een grotere laserproductie zorgen noesten ervoor dat veel onderdelen afgekeurd moeten worden.
In de 15 jaar dat wij professioneel lasersnijden in grote oplages hebben wij geleerd dat de beste oplossing bij noesten is om een ander materiaal te zoeken. Daarom hebben wij zelf de volgende materialen opgenomen in ons assortiment:
-
Berken multiplex: dit wordt in opdracht van ons gemaakt met minder interne noesten dan regulier hout, de verlijming maakt minder roetaanslag bij lasersnijden
-
Gefineerd MDF: de voordelen van MDF (de homogene structuur is makkelijk te snijden) met een fineerlaag van echt hout
-
Bamboe multiplex: een uniek materiaal ook in opdracht van ons gemaakt, het lost de problemen van side-pressed bamboe (noesten en breukgevoeligheid) op
Wil je meer lezen over de voordelen van bamboe als multiplex? Check dan deze blog
Handige link Overzicht van lasersnijmaterialen
Stap-voor-stap je laser goed instellen
Het vinden van de juiste instellingen vraagt wat oefening, maar met een gestructureerde aanpak kom je al een heel eind. Hieronder lees je hoe je stapsgewijs jouw laser perfect instelt.
Stap 1: De eerste test
Begin bij het uitsnijden van een testkaart. Dat is een lasertekening gemaakt om te testen, in een grid verlopen zowel de snelheid en het vermogen tussen twee maximale waarden. Hiermee zie je snel wat het effect van de verschillende instellingen is en bij welke je materiaal wordt doorgesneden.
Gratis download: Wij bieden gratis digitale tekeningen voor testkaarten aan, je vindt ze onderaan deze blog.
Tip: De software van xTool - Creative Space - heeft een functie waarmee je snel een testkaart maakt, verderop in deze blog leggen we je uit hoe die werkt.
Stap 2: Analyseer de resultaten
Het is de bedoeling dat er in je testkaart vormen zitten die wel én niet uitgesneden zijn. Alleen zo kun je bepalen tussen welke waarden je moet optimaliseren. Is dit niet het geval? Ga dan door met het maken van testkaarten.
-
Geen enkele vorm uitgesneden? Verlaag de snelheid en verhoog het vermogen
-
Alle vormen uitgesneden? Verhoog de snelheid en verlaag het vermogen
Heb je een testkaart waarbij er zowel vormen wel als niet doorgesneden zijn? Ga dan door naar de volgende stap.
Stap 3: Optimaliseer de instellingen
Je weet nu tussen welke uiterlijke waarden je moet optimaliseren. Zoek de balans tussen snelheid, vermogen en het aantal passes. Idealiter zijn de randen mooi strak en zo min mogelijk verbrand, terwijl het materiaal wél volledig is doorgesneden.
Bij voorkeur gebruik je één pass: dat levert het strakste resultaat op. Soms zijn meerdere passes nodig om door een materiaal heen te komen. Let tijdens het analyseren van je testresultaten ook op rookvlekken; die wil je zoveel mogelijk beperken, tenzij je ze juist mooi vindt.
Pas op basis van wat je ziet je instellingen aan. Een kleine wijziging in snelheid of vermogen kan al een groot verschil maken. Maak eventueel nog een testkaart, dit keer met als uitersten de instellingen die net wel en net niet door het materiaal sneden. Zo kom je steeds dichter bij de ideale balans.
Hieronder (bij veelvoorkomende problemen en hun oplossingen) hebben we een lijst gemaakt met veelvoorkomende problemen en hoe je ze kunt oplossen.
Pro-tip: Lukt het niet om een instelling zonder rookvlekken te vinden? Gebruik dan maskeertape of folie op hout of kunststof om rookvlekken te verminderen. De tape voorkomt dat rook en verbrandingsgassen zich afzetten op het oppervlak rondom je snede of gravure. Verwijder de tape na het snijden voorzichtig om beschadigingen te voorkomen en een schoon resultaat te behouden.
Stap 4: Noteren en opslaan
We kunnen het niet vaak genoeg herhalen. Heb je de juiste instelling gevonden? Noteer ze en sla ze op, bijvoorbeeld in een logboek of notitiebestand. Zo hoef je bij je volgende project niet opnieuw te zoeken naar wat werkte.
Stap 5: Aan de slag
Je kunt nu aan je project beginnen. Snijd altijd een klein vormpje in een hoekje van je materiaal voordat je grote projecten start om te controleren of je instellingen nog kloppen.
Gebruik de rode laseraanwijzer – als je machine die heeft – om je startpositie precies te bepalen. Controleer altijd of je ontwerp wel op je plaat past zoals die in de machine ligt.
Heb je een grote tekening? Snijd die dan niet in één keer uit. Door je ontwerp op te delen in meerdere lagen in je lasersoftware kun je het per deel verwerken. Dat geeft je meer controle over het proces én de mogelijkheid om bij te sturen als dat nodig is.
Veelvoorkomende problemen en hun oplossingen
Verbrande of verkleurde randen
-
Oorzaak: Te hoog vermogen of te lage snelheid.
-
Oplossing: Vermogen verlagen of snelheid verhogen.
Onvolledig uitgesneden materiaal
-
Oorzaak: Te laag vermogen, te hoge snelheid of slecht materiaal.
-
Oplossing: Vermogen verhogen, snelheid verlagen of meerdere passes gebruiken.
Ongelijke snijresultaten over het werkgebied
-
Oorzaak: Vervuilde lens, verkeerde focus of niet-vlak bed.
-
Oplossing: Reinig je lens en zorg dat je materiaal vlak ligt.
Vervuilde lens of spiegels
-
Oorzaak: Stof- en rookresten.
-
Oplossing: Regelmatig schoonmaken.
Inconsistente resultaten tussen materialen
-
Oorzaak: Verschillen in materiaaldichtheid of vochtgehalte.
-
Oplossing: Altijd een testcut maken bij een nieuw materiaal.
Problemen met software-instellingen
-
Oorzaak: Verkeerde kracht- of snelheidsinstellingen.
-
Oplossing: Controleer je instellingen en gebruik goede materiaalprofielen. (Softwaretip: LightBurn)
Testen met de xTool

Testen op de xTool is ideaal. In de bijbehorende software Creative Space zit namelijk een ingebouwde functie voor het maken van testgrids. Je geeft aan binnen welk bereik je wilt testen, er verschijnt dan een grid met oplopende speed, power en zelfs het aantal passes per vakje.
Zo maak je een lasersnijtest op de xTool in het kort:
- Selecteer een Shape
- Vul de Size in (bijv. 10 x 10 mm)
- Ga naar Array > Material test array
- Vul de parameters in de pop-up in
- Klik met de rechtermuisknop op het grid en kies Ungroup
- Zet de lijnen in de juiste laag: Score / Engrave / Cut
- Testen maar!
Wil je de uitgebreide uitleg lezen? Ga dan naar: Lasertests maken op een xTool
Hier onze bestanden voor laser-tests op de xTool
- Wood 0.5 - 3 mm score_0.5-3.0mm_wood.xcs
- Wood 4 - 9 mm score_4.0-9mm_wood.xcs
- Plastics 0.5 - 3 mm score_0.5-3.0mm_plastics.xcs
- Foam 1 - 20 mm score_1.0-20mm_foam.xcs
Onderhoud: de beste resultaten met een schone machine
De beste resultaten behaal je met een schone machine. Het is belangrijk om regelmatig je lens en spiegels schoon te maken – zo blijft je machine in topconditie. Een schone lens zorgt voor een scherpe laserstraal en betere snijresultaten. Ook een vlak werkbed is belangrijk: zo ligt je materiaal goed plat en blijft de focus van de laser consistent over het hele oppervlak. Zorg daarnaast voor een schone ondergrond om rookontwikkeling en brandgevaar te beperken.
Leer van andere lasersnijders
Lasersnijden is een experimenteel veld en het uitwisselen met anderen levert een bron van kennis op, wij raden je aan deze online communities eens te bekijken voor tips, inspiratie of om zelf iets te delen.
- Laser Cutters Nederland Facebookgroep
- r/lasercutting op Reddit
- Glowforge Community Forum
- LightBurn Forum
Aanrader: Bekijk deze uitgebreide handleiding: 10 Tips and Tricks for Laser Engraving and Cutting. Wij vinden deze blog zó nuttig en goed gedocumenteerd dat we hem van harte aanraden. Eigenlijk zouden we het zelf niet beter kunnen uitleggen!
Klaar om te experimenteren?
Ontdek de beste materialen om je lasersnijvaardigheden te ontwikkelen.
Wil je zelf aan de slag met het vinden van de perfecte instellingen? Dan is het belangrijk om met het juiste materiaal te beginnen. MDF is erg geschikt voor beginners door de gelijkmatige structuur, maar ook ons berkenmultiplex is ideaal dankzij het minimale aantal noesten. Zoek je een extra licht materiaal dat snel snijdt? Dan is ons lindemultiplex een mooie keuze.
Wil je meteen verschillende materialen uitproberen? Dan is een startpakket een slimme stap. Speciaal voor diode-lasersnijders hebben we een Diode Startpakket samengesteld, met materialen die optimaal snijden en graveren met een diode-laser.
Ontdek onze startpakketten en vind het perfecte materiaal om te experimenteren!
👉 Bekijk hier het aanbod: Startpakketten bij Lasersheets.