INFO

Terminologie

Box with a variety of laser materials spilling out

INFO

Terminologie

In de materiaalkunde kom je veel vaktermen tegen. Ze zijn handig om de verschillen tussen materialen nauwkeurig te begrijpen. 

We hebben de belangrijkste termen op een rijtje gezet. Als je hiermee overweg kunt, komt het helemaal goed met je materiaalkeuze!

Terminologie

Tolerantie

Een toegestane afwijking van een gegeven waarde. Een diktetolerantie van +/-0.1 mm bij een materiaal van 5 mm betekent bijvoorbeeld dat de werkelijke dikte tussen 4.9 en 5.1 mm kan variëren.

Beschermfolie

Sommige materialen zoals acrylaat worden in de fabriek voorzien van een folie ter bescherming tegen krassen en andere beschadigingen. Materialen die zonder beschermfolie geleverd worden kunnen dus kleine krassen ed. bevatten. Dit is alleen het geval bij materialen die vooral technische toepassingen hebben (bijvoorbeeld polyacetaal).

Opaak

Lichtdicht/dekkend/niet lichtdoorlatend.

Transparant

Laat licht én beeld door. Kan een kleur hebben (bv. een getinte zonnebril) of kleurloos zijn (bv. een glazen raam).

Translucent

Laat licht door maar geen beeld. Bijvoorbeeld matglas.

Hard

De hardheid van een materiaal is de weerstand die het biedt tegen permanente mechanische vervorming onder druk. Je kunt het je voorstellen als de diepte van een deuk die je in een materiaal kan maken door er met je nagel in te duwen. Een steen is hard, een bierviltje is zacht.

Stijf

De stijfheid van een materiaal is de mate waarin een materiaal zich verzet tegen elastische vervorming. Dus bijvoorbeeld hoeveel kracht het kost om een materiaal elastisch (tijdelijk) te buigen. Dit zegt nog niks over wanneer het materiaal kapot gaat (blijvend vervormt).

Slap

Het tegenovergestelde van stijf. een slap materiaal kan met weinig kracht vervormd (bv. gebogen) worden.

Taai

Taaiheid geeft aan hoeveel een materiaal plastisch vervormd voordat het breekt. Een taai materiaal kun je blijvend ombuigen zonder dat het breekt. Taai is het tegenovergestelde van bros. Rubber is taai, glas is bros.

Bros

Een bros materiaal breekt voordat het veel vervormd is. Steen en glas zijn bros. Bros is het tegenovergestelde van taai.

Sterk

Sterkte geeft aan hoeveel kracht er nodig is om een materiaal blijvend te vervormen (‘stuk te maken’). Dit is iets anders dan stijfheid. Een slap materiaal kan bijvoorbeeld best sterk zijn omdat het na elastische vervorming weer terug komt in z’n oorspronkelijke vorm.

Stevig

Stevig heeft geen betekenis in de klassieke materiaalkunde. Het wordt wel (onterecht) gebruikt als een combinatie van stijf en sterk.