Hout uit duurzaam beheerde bossen: Wat is FSC®? - Lasersheets

Hout uit duurzaam beheerde bossen: Wat is FSC®?

FSC® gecertificeerd hout speciaal voor lasersnijden

Lasersheets is FSC®-gecertificeerd en dat betekent dat we hout wat gecertificeerd is mogen verkopen met het FSC® label erop. Dit zijn bij ons de berken multiplex platen (diktes 3, 4, 6 en 9mm) en MDF platen (diktes 3, 4, 6 en 9mm), verkrijgbaar in de webwinkel. Niet toevallig zijn dit ook onze meest verkochte houtsoorten. Om deze certificering te krijgen moeten we aan strenge eisen voldoen en daar worden we dan ook regelmatig op getoetst.

Wij zijn trots op onze certificatie, omdat dit jou de garantie geeft dat het betreffende hout uit duurzaam beheerde bossen afkomstig is. We voelen ons als leverancier van houtproducten verantwoordelijk voor onze planeet en alles wat daarop leeft. Door FSC®-gecertificeerd hout te kiezen zorgen we ervoor dat mensen, dieren en natuur beter worden beschermd en het klimaat minder wordt belast.

Niet veel detailhandels van plaatmateriaal hebben deze certificering. Het is meestal alleen weggelegd voor groothandels. Bedrijven die niet gecertificeerd zijn mogen wel FSC® gecertificeerd materiaal inkopen, maar moeten het daarna als ongecertificeerd verkopen, zonder enige FSC® claims (dit heet afwaarderen). Omdat deze bedrijven niet controleerbaar zijn, kan namelijk niet meer gegarandeerd worden dat het materiaal wat ze verkopen daadwerkelijk uit duurzaam beheerde bossen komt en aan alle andere eisen voldoet. 

Wij vinden het belangrijk dat als we materiaal aan jou doorverkopen, we deze garanties wél kunnen bieden. Maar wat betekent FSC® precies, wat koop je bij ons als je voor gecertificeerd hout kiest en hoe profiteer jij daarvan? Dit artikel geeft antwoord.

 

Wat is FSC® eigenlijk?

De afkorting FSC® staat voor Forest Stewardship Council. Het is een internationale organisatie die zorg draagt voor verantwoord bosbeheer en het onderhoud van gezonde bossen. Dit doen ze op wereldwijde schaal.

FSC® stelt regels voor duurzaam beheer van bossen. Ook kwetsbare gebieden worden beschermd, bijvoorbeeld tegen erosie of uitsterving.

Niet alleen de bossen lijden onder illegale houtkap. Ook de mensen die erin werken leven vaak onder erbarmelijk armoedige omstandigheden. Daarom richt het FSC zich ook op de sociale aspecten die rondom houtkap en bosbeheer gelden.

Ze zorgen er altijd voor dat de arbeiders in de FSC-bossen onder verantwoorde condities kunnen werken en dat ze voldoende loon krijgen. Zo worden niet alleen bomen en dieren gered, maar ook de omwonenden. 

Deze eisen gelden zowel voor de bosbouw zelf, als alle bedrijven verderop in de keten (zagerijen, importeurs, groothandels, etc) helemaal tot aan de consument. Dat wordt ook wel de 'chain of custody' genoemd.

Het werk dat het FSC® levert is van groot belang, want zonder bossen is een stabiel klimaat, biodiversiteit en dus elk soort van leven op onze planeet niet mogelijk.

Waarom is duurzaam bosbeheer belangrijk?

Ontbossing is verantwoordelijk voor ongeveer 15% van de broeikasgassen die wereldwijd worden uitgestoten. In bomen en ook in de bosbodem is een enorme hoeveelheid koolstof opgeslagen. Dit komt vrij als bossen worden gekapt en het gaat de atmosfeer in. Omdat deze bossen verdwijnen, gaat deze koolstof voorgoed verloren en wordt de klimaatbalans van de aarde verstoord.

In FSC®-gecertificeerde bossen wordt speciale aandacht besteed aan het behouden van de koolstofbalans. Als er bomen gekapt worden, zorgen de nieuwe bomen ervoor dat deze balans wordt hersteld. De koolstof die verloren is gegaan, wordt dus – in tegenstelling tot wat bij ontbossing het geval is – wel weer aangevuld.

Producten gemaakt van FSC®-gecertificeerd hout met een lange levensduur, hebben zelfs een positieve koolstofbalans. De verloren koolstof is al aangevuld voordat het product aan vervanging toe is.

Door te kiezen voor FSC®-hout van Lasersheets en Snijlab, kies je voor een product met een potentieel positieve koolstofbalans. Dat maakt ons FSC®-gecertificeerd MDF en Berken Multiplex een van de minder belastende grondstoffen. Gebruik deze in je lasersnijder en je helpt mee aan een gezonder klimaat voor ons allemaal.

Waarom zou jij FSC®-gecertificeerd hout kiezen?

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om elk ander niet-gecertificeerd hout te gebruiken in je werkplaats, school, of Makerspace. Toch zijn er een aantal voordelen waarvan jij profiteert als je kiest voor FSC®-gecertificeerd hout.

 • Je weet zeker dat het hout dat je gebruikt uit een duurzaam beheerd bos komt.

 • Je weet zeker dat de arbeiders die jouw hout kappen en aanleveren onder goede omstandigheden werken en niet in armoede leven.

 • Je draagt daarmee bij aan beter klimaatbeheer voor de hele aarde.

 • Je geeft het goede voorbeeld en laat anderen zien dat de klimaatkwestie en illegale houtkap je na aan het hart liggen.

De FSC®-licentie

Het krijgen van een FSC® licentie heeft heel wat voeten in de aarde. Je moet voldoen aan strenge eisen voor inkoop, opslag en een veilige werkomgeving. Onder meer hebben wij een sluitende administratie van inkomend en uitkomend FSC® materiaal, en kunnen we garanderen dat het niet gemengd wordt met ongecertificeerd materiaal. Wij controleren bij elke inkomende levering dat de certificering in orde is, en dat de leverancier ook een geldige licentie heeft. Elk jaar worden wij getoetst of we nog aan deze regels voldoen.

Niet gecertificeerde bedrijven schermen ook wel eens met FSC® claims. Dit is echter verboden. Als je als verkoper niet gecertificeerd bent door FSC® en toch materiaal verkoopt, dan vervalt de certificering. Je hebt dan immers geen garantie meer dat het bijvoorbeeld niet gemengd is met ander hout, of dat de werkomstandigheden wel in orde waren.

Je hoort wel eens dat het niet nodig zou zijn om gecertificeerd te zijn omdat het hout toch uit hetzelfde bos komt. Ook dit argument gaat niet op, want het punt is juist dat loze claims je geen enkele garantie bieden. Dat doet alleen een certificering van een instantie die checkt of elke partij de regels naleeft.

 

Wat krijg je precies, als je FSC® gecertificeerd hout koopt bij Lasersheets?

Sowiezo is ons hout natuurlijk van de hoge kwaliteit die nodig is om het goed te kunnen lasersnijden. Maar wat betekenen de verschillende FSC® claims precies?

In beide gevallen komt het hout uit Controlled Woods genoemd. Deze worden dus gecontroleerd door het FSC® en moeten aan de volgende eisen voldoen:

 • Ze bedrijven geen illegale houtkap.

 • Ze kappen niet in gebieden die beschermd zijn en bedreigd worden door houtkap.

 • Ze kappen geen genetisch gemodificeerde bomen.

 • Ze schenden geen burgerrechten tijdens het kappen.

 • Ze kappen niet in bossen die worden geconverteerd naar iets anders (niet bos-gerelateerd), zoals een plantage.

FSC®-mix 70%

Als jij FSC®-mix 70% gecertificeerde MDF platen koopt bij Lasersheets, dan betekent dit dat minimaal 70% van de stammen uit een FSC®-bos afkomstig zijn. De andere 30% van de stammen komen uit een niet FSC®-bos. In de zagerij komen deze twee stromen samen en het gezaagde hout wordt verkocht als FSC® mix-70%

FSC®-mix credit

Behalve FSC®-mix is er ook FSC®-mix credit gecertificeerd hout. Ons berken multiplex heeft dit label. Dit lijkt heel erg op mix-70% maar komt van zagerijen die net anders administreren. Bij mix-credit komt nog steeds 70% van de stammen uit een FSC®-bos en 30% van de stammen uit een non-FSC® bos. In de zagerij wordt dit gemengd en vervolgens wordt 30% van het hout als non-FSC® verkocht, en de overige 70% als mix-credit.  

Welke producten van Lasersheets zijn FSC-gecertificeerd?

Op de betreffende productpagina's zie je het FSC®-label staan. Je ziet het ook in de productnaam.

Op dit moment verkopen we de volgende producten met deze certificering.

 • Berken Multiplex: De platen met diktes 3mm en 6mm zijn FSC®-mix-credit gecertificeerd. 

 • MDF: De platen met diktes 3, 4, 6 en 9 millimeter zijn FSC mix-70% gecertificeerd.

Lasersheets is dé leverancier voor jou

Wij helpen jou graag om succesvol te worden met je lasersnijder. Succes betekent voor ons ook dat je zo goed mogelijk voor je omgeving zorgd, en daarom zijn we blij dat we je gecertificeerd hout kunnen aanbieden. Daarnaast kun je er bij ons van op aan dat:

 • We alleen hoge kwaliteit materialen aanbieden waar je blij van wordt 

 • Alle materialen te lasersnijden zijn (en natuurlijk ook te zagen, cnc-frezen, etc)
 • Materialen direct op maat voor je laser te bestellen zijn
 • Dat je ook in kleine oplage kan bestellen, handig voor de hobbyist en maker.

Heb jij een lasersnijder en heb je kwalitatieve materialen nodig voor je school, werkplaats, fablab, makerspace of eigen werkplaats? Bezoek dan onze uitgebreide webshop of neem contact op. Met maar liefst 12 jaar ervaring als lasersnijservice (in ons zusterbedrijf Snijlab) staan we voor je klaar met echte inhoudelijke kennis, advies en raad.

 

 

Laat een reactie achter

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.