Help, mijn berkenhout trekt krom!

Help, mijn berkenhout trekt krom!

Berken multiplex is ideaal voor lasersnijden. Helaas kan het kromtrekken, wij leggen uit wat jij kan doen om dit te voorkomen. En wat je kunt doen om dit probleem op te lossen. Ga jij aan de slag met berkenhout? Dat is dit zeer nuttige informatie voor jou.

Berken multiplex is een sterke en veelzijdige houtsoort, speciaal gemaakt voor Lasersheets met lijm die geschikt is voor lasersnijden. Het is niet voor niets onze bestseller voor lasersnijden. 

Waarom kiezen voor berken multiplex van Lasersheets?

Berken multiplex wordt speciaal gemaakt voor Lasersheets, met een lijm die minder roet veroorzaakt wanneer die lasergesneden wordt. Het hout komt uit Europese bosbouw, en wij zijn trots dat een aantal van onze diktes FSC gecertificeerd zijn.

Berken is al jaren de favoriet van onze klanten, en dit is waarom:

 • Kwaliteit B/B: Dit betekent hoge kwaliteit, geschuurd en ongevoegd. Kleine pitjes en natuurlijke kleurnuances kunnen voorkomen, maar reparaties in de zichtlaag zijn niet toegestaan. 
 • Weinig noesten: Een laser komt niet in 1 keer door noesten heen, dit zorgt voor lelijke plekken of kan onderdelen geheel onbruikbaar maken. Daarom laten wij ons Berken multiplex met minder noesten maken.
 • Sterk: Berkenhout is dense en taai, en daardoor erg sterk. De vele kruislings verlijmde lagen maken het multiplex extra sterk.
 • Consistent: De dikte van de platen mag maximaal 0,3 mm van de aangegeven dikte afwijken, dit is erg consistent.
 • Meerdere diktes: Dit biedt flexibiliteit voor verschillende projecten en onderdelen.

Ons berkenhout voor lasersnijden is geschikt voor decoratieve toepassingen, doordat het kwaliteit B/B is, zijn er geen reparaties in de zichtbare lagen. Je laser-productie zal meer opleveren, doordat er minder noesten in dit hout zitten worden er meer onderdelen in één keer goed uitgesneden. Berkenhout is van zichzelf een sterke houtsoort, het butst niet snel en kan ook voor constructieve ontwerpen gebruikt worden. De verschillende diktes bieden jou als ontwerper veel mogelijkheden met hetzelfde materiaal, 0,5 en 1 mm kun je buigen of zelfs als fineer gebruiken. Terwijl 3 mm al sterk genoeg is voor kleine kratten, dozen etc. Met 9 mm kun je meubels maken. Berken multiplex is een betrouwbare houtsoort, waarmee jij het meeste profijt uit je laser kunt halen.

Het enige nadeel is dat het krom kan trekken door wisselende luchtvochtigheid. Wij hebben hier uitgebreid onderzoek gedaan en producent vergeleken. Helaas is de industrie op dit moment nog niet zo ver dat ze dit probleem volledig kan voorkomen. Daarom leggen wij graag uit wat kromtrekken kan voorkomen en verhelpen.

Waarom trekt hout krom?

Hout trekt krom door vocht. Bij multiplex ontstaat er spanning tussen de lagen, en daardoor tordeert een plaat. Met torderen bedoelen we het kromtrekken in een ‘getwiste’ vorm, een beetje als een Wokkel. Dit herken je doordat één hoek van de plaat omhoog komt als je deze plat neerlegt.

Temperatuurverschillen en de daardoor schommelende luchtvochtigheid zorgen ervoor dat een multiplex plaat kan gaan torderen. Wij versturen geen hout dat al ernstig getordeerd is, desondanks kan hout kromtrekken tijdens transport. Wij hebben geen controle over de omstandigheden waarin het hout verstuurd wordt, het kan dus zijn dat hout tordeert doordat de depots en bussen van de vervoerder schommelen in luchtvochtigheid.

Mocht je zeker willen weten dat jij een rechte plaat ontvangt, dan raden wij je aan deze zelf op te halen bij onze locatie in Rotterdam.

Trekken alle diktes krom?

Nee. Hout van 0,5 tot 2 mm dik is zo flexibel dat het tordeert. Kromtrekken komt ook bij 6 en 9 mm dikke platen haast niet voor, deze zijn namelijk sterk genoeg om zichzelf recht te houden.

Het zijn de diktes 3 en 4 mm die het meeste risico op torderen lopen.

Hoe kun je voorkomen dat een houten plaat krom trekt?

Hout is een natuurproduct dat reageert op luchtvochtigheid. Volledig uitsluiten kan helaas niet, maar je kunt het risico op kromtrekken minimaliseren met de volgende tips.

Bewaar je plaat op deze manier:

 1. Plat (horizontaal), zet je plaat nooit schuin neer.
 2. In een doos of andere verpakking, dit dempt de schommelingen in luchtvochtigheid.
 3. Onder een zware plaat en/of extra gewicht.
 4. In een ruimte met lage luchtvochtigheid, dus niet in een kelder of schuur.

Het slechtste wat je kunt doen, is je houten platen rechtop bewaren in een vochtige schuur. Wij raden je aan om het materiaal plat, ingepakt en onder een zware plaat te bewaren. Bewaar je het in een vochtige ruimte? Wikkel het dan in plastic (vershoudfolie) en leg er iets zwaars op.

Is kromgetrokken hout onbruikbaar?

Nee. Getordeerd hout is niet onbruikbaar. Er zijn een paar dingen die je kunt doen. 

 1. Snij er kleinere stukken van, dan valt de spanning meestal weg en worden de platen recht.
 2. Gebruik tape, gewichten, magneten of honeycomb clips om je materiaal vlak te houden in je machine.
 3. Is het te krom om te snijden? Leg het ingepakt onder een zware plaat met extra gewichten erbovenop in een droge ruimte en wacht een paar dagen.

De spanning in een kromgetrokken houten plaat valt meestal weg wanneer die kleiner gemaakt wordt. Als je kleinere onderdelen uit je plaat gaat snijden is het dus geen probleem als je plaat een beetje krom is, je onderdelen zullen er alsnog recht uitkomen.

Is je hout echt te krom binnengekomen om te gebruiken? Neem dan direct na ontvangst contact op met de klantenservice, dan zoeken we samen naar een passende oplossing.

Hou er rekening mee dat wij een retourtermijn van 30 dagen hebben, hierna kunnen we je helaas niet verder helpen.

Alternatieve houtsoorten

Wil je het risico op kromtrekkend materiaal volledig ontwijken, kijk dan eens bij onze andere houtsoorten:

 1. Populieren multiplex trek niet krom en is zowel lichter als zachter
 2. Linden multiplex komt er binnenkort aan en is erg vlak, het is ook iets zachter
 3. Gefineerd MDF het uiterlijk van hout met de voordelen van MDF

Samengevat

Berkenhout van Lasersheets is van hoge kwaliteit en ideaal voor lasersnijden. Als je dit hout lasert heb je minder last van roet aanslag en mislukte onderdelen door noesten, dan standaard multiplex. Ook is het sterk en betrouwbaar.

Helaas kan dit materiaal wel kromtrekken door wisselende luchtvochtigheid. De best practices voor het opslaan van berkenhout zijn: plat, ingepakt, onder een zwaar gewicht en in een droge ruimte. Dus niet schuin tegen een muur in je schuur zetten!

Is je hout krom getrokken? Dan kan je het onder een zwaar gewicht bewaren tot het recht is. Je kunt er ook kleinere stukken uit snijden, dan valt de spanning weg. Of neem contact op met de klantenservice, doe dit direct na ontvangst.

Berken multiplex geschikt voor lasersnijden is al jaren de bestseller van Lasersheets, het is sterk en van hoge kwaliteit, zo kun je er alle kanten mee op. Wat gaat jouw volgende project uit Berkenhout worden?

Laat een reactie achter

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.