Top 10 materialen voor diodelasers

Top 10 materialen voor diodelasers

Als trotse eigenaar van een diode lasermachine, heb je mogelijk wat inspiratie nodig. De keuze die je hebt wat betreft materialen is namelijk wat kleiner dan bij de CO2 lasersnijders. En dat beperkt ook je mogelijkheden, toch?

Diodelasers maken lasersnijden beschikbaar voor iedereen, want ze zijn goedkoper en kleiner dan CO2 lasersnijders. Ze zijn dan ook een ideale keuze voor hobbyisten en modelmakers. Een nadeel van diodelasers is dus dat niet alle materialen er veilig in kunnen worden verwerkt.

Lasersheets heeft een groot aantal klanten met diode lasermachines. Voor veiligheid en het beste resultaat is het belangrijk dat je daar de juiste materialen in gebruikt. Aan onze top 10 beste materialen voor diodelasers zie je dat je als eigenaar van dit apparaat lang niet altijd tekortschiet.


De 10 beste diodelaser materialen

Met deze materialen voor de diode lasermachine maak je schitterende voorwerpen, zoals (kleine) meubels, sieraden, gebruiksvoorwerpen en model onderdelen. Ze hebben allen andere kenmerken, wat ze geschikt maakt voor verschillende projecten.

Lees verder voor de top 10 materialen die ideaal zijn voor de diode lasermachine.

 

1. Berken Multiplex

    Berken multiplex 0.5 mm - Lasersheets

    Wij houden van berken multiplex en dit materiaal verdient deze eerste plaats dubbel en dwars. Dit hout voor de diodelaser is sterk en hard en staat bekend om de mooie natuurlijke nerf die duidelijk zichtbaar is. Door de kruislings verlijmde lagen zal het minder snel breken dan, bijvoorbeeld, massief hout.

    Als je berken multiplex uitkiest voor jouw diodelaser, let dan op de volgende punten:

    • Is het van hoge kwaliteit, zoals het B/B kwaliteit berken multiplex van Lasersheets?
    • Is het noestvrij?
    • Is de juiste lijm gebruikt die veilig in de diode lasersnijder kan?

    Berken multiplex is zeer veelzijdig inzetbaar, bijvoorbeeld voor het maken van maquettes, sleutelhangers en lampenkappen. Het is in onbehandelde staat niet geschikt voor gebruik buiten.

     

    2. MDF

      Multiplex is opgebouwd uit verschillende dunne houtplaten en MDF platen zijn juist gemaakt van verlijmde houtvezels. Hierdoor is het homogeen, krachtig en stijf, dus ideaal voor projecten waarbij een sterk materiaal nodig is. Het is ook een perfect diodelaser materiaal, omdat het goed betaalbaar is en erg veelzijdig inzetbaar.

      Ook hier is het wel belangrijk om te controleren dat het MDF met laservriendelijke lijm is samengesteld. We raden aan om te kiezen voor platen met het LaserGrade Diode label. Dan weet je niet alleen dat de juiste lijm is gebruikt, maar dat het ook probleemloos met de diodelaser kan worden verwerkt.

      Wat maken onze Xtool gebruikers met MDF? Dit kan van alles zijn, van sectie modellen tot meubels en 3D-sculpturen. Kaal MDF moet nog wel worden afgewerkt en kan niet buiten worden toegepast.

      Tip: bekijk ook onze MDF 1mm platen, voor een extra dun en veelzijdig diodelaser materiaal.

       

      3. PE-Hardschuim

         

        PE-Hardschuim 20.0 mm zwart - Lasersheets

        Het zal je misschien verbazen dat PE-hardschuim in de diode lasermachine kan. Rubber en kunststof gaan vaak smelten en roken in diodelasers en zijn dus ongeschikt en zelfs onveilig. Ons PE-hardschuim heeft het LaserGrade Diode label en is volledig veilig in de diodelaser. En daar maken onze klanten maar al te graag gebruik van.

        PE-hardschuim is watervast, het drijft en kan erg goed tegen chemicaliën. Het is ook zacht (vergelijk het met een wat hardere matras) en buigbaar. 

        Hierdoor maak je er originele voorwerpen mee, zoals bedrijfslogo’s en verpakkingen. Het wordt ook veel gebruikt als inlay voor koffers of gereedschapslades. Het kan probleemloos buiten worden toegepast en is daardoor ook een interessante keuze voor signing.

         

        4. Zwart MDF

        Bundel 6 mm zwart MDF, 10 platen à 61 x 26 cm - Lasersheets

          Standaard MDF is niet afgewerkt, maar zwart MDF is al door en door voorzien van een zwarte kleur. Hierdoor is het wat duurder dan standaard MDF, maar hoef je het dus niet te verven. Dit diodelaser materiaal blijft zwart, ook langs de snijranden.

          Zwart MDF heeft dezelfde kenmerken als standaard MDF en is dus voordelig, homogeen en nog sterker. Het is wel wat zwaarder dan standaard MDF. Afwerken is niet nodig, maar kan wel.

          Met zwart MDF maak jij met je Glowforge Aura onder andere behuizingen, technische prototypes of signing.

          Tip: ons wit gecoat MDF is ook populair onder diodelaser eigenaren en met de decoratieve top en onderlaag ideaal voor gebruik in meubels en displays. Je maakt een unieke afbeelding als je het graveert. Het is niet door en door geverfd zoals zwart MDF.

           

          5. Bamboe

          Bamboe 5.0 mm - Lasersheets

            Ook bamboe is een uitstekende houtsoort voor de diodelaser. Het heeft een natuurlijk uiterlijk en omdat bamboe snel groeit is het ook een duurzame keuze. Onze platen bestaan uit verlijmde bamboe stroken, met een hard en glad oppervlak.

            Bamboe is een materiaal dat je echt kiest voor het natuurlijke uiterlijk. Het is wel belangrijk om te onthouden dat het langs de nerven wat minder sterk is. Behalve dat is het wel een stijf en taai Xtool materiaal wat dus ook prima in de diode lasermachine kan.

            Onze diodelaser klanten houden van bamboe, maar het is niet zo breed inzetbaar als bijvoorbeeld berken multiplex. Wat maak je ermee? Denk aan mooie frontpanelen (voor je keukenkastjes?), aan sieraden of een mooie broche, behuizingen of winkeldisplays.

             

            6. Eiken MDF-kern

              Met onze eikenhouten plaat met MDF-kern sla je meerdere vliegen in één klap. Door de kern van MDF is het sterk en voordelig, de eiken fineer afwerking aan beide zijden maakt dit ook een zeer decoratief materiaal. Tenzij jij andere ideeën hebt, heeft het eigenlijk geen afwerking meer nodig.

              Onze diode lasermachine klanten kiezen voor eiken platen met een MDF-kern als ze een materiaal nodig hebben met een natuurlijk en elegant uiterlijk. Het is dan ook een diodelaser materiaal dat veel gebruikt wordt voor voorwerpen die gezien mogen worden, zoals displays, lampen en meubels.

              Tip: gebruik ons eiken diodelaser materiaal met een MDF-kern als grondplaat voor je model of maquette. We verkopen ook noten MDF-kern voor een plaat met een donkerdere kleur.

               

              7. Laserboard

              Laserboard 0.5 mm - Lasersheets

                Bij Lasersheets zijn we fan van laserboard en het is dan ook uitstekend nieuws dat dit ook met diodelasers kan worden gebruikt. Laserboard bestaat uit karton dat doordrenkt is met hars en tot een plaat is geperst. Dit geeft het de sterke en flexibele kenmerken waar laserboard zo bekend om staat.

                Laserboard is een ideaal materiaal voor de diodelaser, omdat het veel wordt gebruikt in de modelbouw. Diodelasers zoals die van Gweike zijn kleiner en daarom ook beter geschikt voor het snijden van kleinere vormen. 

                Met laserboard breng je de kleinste details aan in je model, zoals vensters, steentjes en hekwerken.

                 

                8. Celrubber neopreen


                  Celrubber neopreen 2.0 mm zwart - Lasersheets

                  Zoek je een soort schuimrubber voor je lasermachine? Dan is celrubber neopreen een slim diodelaser materiaal om naar te kijken. Net als PE-hardschuim heeft het gesloten cellen, waardoor het waterbestendig is en ook isoleert. 

                  Onze klanten gebruiken het dan ook veel voor afdichting en demping. Wij verkopen neopreen in verschillende diktes en hoe dikker het vel, hoe beter de thermische isolatie en akoestische demping. Neopreen is flexibel, slijtvast en te gebruiken voor een groot aantal unieke toepassingen.

                   

                  9. Populieren Multiplex

                    Populieren multiplex 6.0 mm - Lasersheets

                    Populieren multiplex is weer een ander soort hout voor de diodelaser. Het is een van de Xtool materialen die gebruikt worden bij projecten waarbij de sterkte wat minder belangrijk is. Vergeleken met berken multiplex is populieren multiplex namelijk zachter, lichter, minder stijf en minder sterk.

                    Ook hier is het belangrijk dat je een multiplex plaat koopt voor je Ortur diodelaser waarbij de juiste lijm is gebruikt, die weinig noesten bevat en die van hoge kwaliteit is. Omdat het een zacht materiaal is, zijn ook de dikkere platen goed door je diode lasermachine te snijden. 

                    Onze klanten gebruiken dit diodelaser materiaal voor onder andere modelbouw of kunstinstallaties. Als je het goed verzorgt en afwerkt, kan het ook buiten worden toegepast, bijvoorbeeld als uithangbord.

                     

                    10. Dubbelzijdig klevende folie

                      Dubbelzijdig klevende folie 0.05 mm - Lasersheets

                      Als je aan diodelaser materialen denkt, dan is dubbelzijdig klevende folie waarschijnlijk ook niet een optie die in je opkomt. Toch is het een goed materiaal om hier te gebruiken, omdat vooral diodelaser hobbyisten er veel aan zullen hebben.

                      Modelbouwers met bijvoorbeeld een Sculpfun diodelaser, brengen deze folie aan op het materiaal vóór het lasersnijden. Plak vervolgens je gevel tegen de muur van je model of een letter tegen de muur. Met dubbelzijdig klevende folie kan je je voorwerp direct ergens op plakken nadat het uit de diodelaser komt.


                      Diodelaser materialen in overvloed

                      Het is dus echt niet zo dat je met een diodelaser alleen maar simpele voorwerpen kunt maken. Er is voldoende variatie mogelijk met de materialen die worden aangeboden. Onze klanten maken daar maar al te graag gebruik van en dat zie je aan onze veelzijdige top 10.

                      Bij Lasersheets is het makkelijk om te zien welke materialen geschikt zijn voor je diodelaser. Het is een filteroptie, bijvoorbeeld, maar we hebben ook een pagina met enkel diodelaser materialen. Daarbij is er het blauwe LaserGrade label dat je alleen aantreft bij materialen die in je Xtool, Sculpfun, Ortur, Gweike of Glowforge Aura diodelaser kunnen.

                      Heb je nog vragen over diodelaser materialen? Wil je zeker weten of jouw diodelaser geschikt is? Wij hebben meer dan 10 jaar ervaring met lasersnijden, zowel met CO2 lasers als met diodelasers. Neem daarom contact met ons op en we helpen je graag verder.

                      Laat een reactie achter

                      Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.