Tutorial: Je eigen stempel maken met een lasersnijder

Tutorial: Je eigen stempel maken met een lasersnijder

Met een lasersnijder en een lap stempelrubber maak je gemakkelijk je eigen stempels. Wat wil jij stempelen? Van logo's tot tekeningen en verjaardagscadeaus, breng jouw ontwerpen tot leven.

Stempelrubber is nieuw in ons assortiment, en wij zijn erg blij met de mogelijkheden die dit materiaal biedt. We hebben het meteen voor je uitgeprobeerd hoe je zelf stempels maakt met een lasersnijder, hier is onze tutorial:

Materiaal:

Stap 1: Ontwerp

Het begint bij het ontwerp. Dit kan een logo, tekst of tekening zijn, belangrijk is dat het in zwart-wit is. Je kunt erg precies laseren in rubber, maar dit blijft niet altijd zichtbaar bij het stempelen. Kleine details kunnen verloren gaan en smalle hoekjes kunnen dichtlopen met inkt. Op effen vlakken kan de inkt vlekkerig afdrukken. Houd hier rekening mee bij het maken van je ontwerp. 

Bekijk je ontwerp ook eens door je oogharen om in te schatten of het een beetje stempel-proof is.

Vermijd:

  • Kleine details
  • Smalle hoekjes
  • Grote effen vlakken

Stap 2: Tekening voor lasersnijden

Voor lasersnijden heb je een vectortekening nodig. Een veelgebruikt programma hiervoor is Adobe Illustrator. Je kunt ook direct in je software voor lasersnijden ontwerpen, zoals Lightburn of XCS.

Inktdragende delen van een stempel liggen het hoogst en blijven dus onbewerkt. Witruimtes daaromheen worden weggehaald met een vlak-gravure. Wat zwart is in je ontwerp blijft dus onbewerkt, en wat wit is in je ontwerp wordt gegraveerd.

Maak van je ontwerp een vectortekening, teken een snijlijn om het geheel, en zet witruimtes om in vlak-gravures.

Stap 3: Spiegelen

Spiegel je ontwerp. Dan is de afdruk van je stempel juist goed om.

Stap 4: Stempelhouder maken

Je kunt een kant-en-klare houder kopen voor je stempel, maar je kunt ook zelf een stempelhouder laser snijden uit een stuk hout.

Om zelf een stempelhouder te maken, teken je een ruimte cirkel of rechthoek om je ontwerp, en snij je die uit hout op je lasersnijder. Wij gebruikten hiervoor een populieren multiplex van 12 mm, dit is dik genoeg om je de stempel makkelijk vast te houden.

Wil je je stempel extra leuk maken? Graveer dan ook je ontwerp op de bovenkant van de houder. Graveer je ontwerp zoals je het origineel ontworpen hebt, en dus niet de gespiegelde tekening voor het stempelrubber.

Stap 5: Graveren en snijden

Experimenteer met je laser om de juiste graveerdiepte te vinden voor het stempelrubber. Een gravure van 0,5 tot 1 mm is diep genoeg voor een stempel.

Graveer en snijd je ontwerp uit het stempelrubber op je lasersnijder, en snijd eventueel ook een stempelhouder uit hout.

Stempelrubber van Lasersheets is speciaal gemaakt voor het laseren van stempels. Dit is dus veilig, maar er kan wel roet en stank vrijkomen. Volg altijd de instructies van je machine en zorg voor goede ventilatie.

 

Stap 6: Bevestigen

Maak het stempelrubber schoon en ontvet de achterkant. Bevestig het op de houder. Je kunt hiervoor dubbelzijdig klevende tape of rubber contactlijm gebruiken.

Stap 7: Stempelen maar!

Je zelfgemaakte stempel is nu klaar voor gebruik. Veel plezier met stempelen!

Laat een reactie achter

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.