Waar vind je vectortekeningen om te laseren?

Waar vind je vectortekeningen om te laseren?

Jouw lasersnijder werkt met opdrachten. Die opdrachten geef je via een programma op je computer aan je apparaat door, vergelijkbaar met als je iets wilt printen. En net als bij printers het geval is, gebruik je ook bij lasersnijden een bestand dat op je computer staat.

Lasersnijders werken veel met vectortekeningen. Het goede nieuws is dat je deze lang niet altijd zelf moet ontwerpen. Er worden een groot aantal vectortekeningen online weggegeven of verkocht. Waarom zou je zelf aan het ontwerpen slaan als iemand anders dat al voor je heeft gedaan?

Hier vind je een overzicht van een aantal websites waar je terecht kunt voor (gratis) vector art. Dat is ideaal als je inspiratie nodig hebt, als je geen tijd hebt om zelf te ontwerpen of als je simpelweg de creativiteit mist.


Wat zijn vectortekeningen?

Vector tekeningen zijn anders dan bitmapafbeeldingen (foto’s) omdat ze niet uit pixels bestaan, maar uit lijnen. Hierdoor verliezen ze geen kwaliteit als ze worden uitvergroot. Logo’s worden bijvoorbeeld veel als vector tekening opgeslagen. 

Je herkent vector tekeningen aan de scherpe lijnen en verschillende vlakken. Ze worden gemaakt met krommen, punten, lijnen en andere meetkundige begrippen. Voorbeelden van bekende programma’s die vectortekeningen kunnen openen zijn Adobe Illustrator, CorelDRAW en Windows Metafile.


Online vectortekeningen vinden: 8 websites

Het internet staat vol met websites waar je vector tekeningen in 2D en 3D kunt downloaden en/of kopen. Over het algemeen zijn de betaalde laser cut files van een wat hogere kwaliteit. We bespreken hier 8 websites die kwalitatief laser artwork aanbieden voor iedereen met een lasersnijder.

 

1. Dimensions.com

    De laser tekeningen die je op dimensions.com vindt zijn allen van een hoge kwaliteit. Sommige zijn gratis en voor anderen moet je betalen. Ze hebben een groot aantal zowel 2D als 3D laser tekeningen in allerlei thema’s, zoals space en pop cultuur

    Je kunt gratis gebruik maken van dimensions.com, maar als je merkt dat je er regelmatig op terugvalt, kan je ook upgraden naar Pro.

     

    2. Neubau Welt

      Wat je direct op zal vallen aan de pakketten van Neubau Welt is de hoge kwaliteit en schitterende ontwerpen. Hier zit wel een prijskaartje aan verbonden en voor elk pakket met tekeningen betaal je dan ook 25 euro. Heb je deze ook echt nodig, dan is dat zeker geen weggegooid geld.

      De laser tekeningen van Neubau Welt zijn allemaal 2D. Er is een uitgebreide keuze en je krijgt meerdere tekeningen in een bepaald thema tegelijkertijd, bijvoorbeeld met fietsen, graafmachines of bloemen.

       

      3. 3axis.co

        Bij 3axis.co vind je vectortekeningen specifiek voor lasersnijders. En het goede nieuws is dat deze allemaal gratis zijn. Er is van alles te vinden, van tekeningen voor 3D houten modelauto’s tot pillendoosjes en oorbellen tot bordspellen.

        Waar je bij 3axis.co wel mee op moet passen is de kwaliteit van het laser artwork. Deze is namelijk wisselend. Dat is niet zo heel erg omdat je er niet voor betaalt, maar je wilt toch iets moois maken met je lasersnijder.

         

        4. Etsy

          Lasersnijders kunnen altijd bij Etsy terecht en dat kan dus ook voor vector art. Hier moet je dan vaak wel voor betalen, maar de bedragen zijn laag en je krijgt regelmatig een groot aantal tekeningen. Vergeet deze niet netjes op te bergen op je computer, zodat je gemakkelijk een tekening met een bepaald thema naar voren haalt als je deze nodig hebt.

          Bij Etsy is de keuze groot en je vindt er echt creatief laser artwork wat je ergens anders niet zo gauw zal aantreffen. Wij raden deze website dan ook aan voor iedereen die iets unieks en kunstzinnigs zoekt.

           

          5. Thingyverse

            Je kent Thingyverse misschien wel als database voor 3D printers, maar ze hebben ook best veel voor de lasersnijder. Het enige wat je moet doen is hierop filteren. De laser tekeningen zijn gratis, maar variëren van kwaliteit. Je vindt er echter van alles, zoals lampenkappen en 3D puzzels.

             

            6. Printables

              Ook Printables is eigenlijk een 3D printer database net als Thingyverse. Toch vind je er ook veel vector art als je daarop filtert. Maak een houder voor je wattenstaafjes met je lasersnijder of gebruik de laser cut files van Printables om een backgammon spel te laseren.

              De laser tekeningen van printables zijn gratis, dus controleer de kwaliteit voordat je ze toepast.

               

              7. Xtool Projects

                De laser cut files van Xtool Projects kunnen ook met andere lasersnijders worden gebruikt. Er is flink wat keuze aan gratis ontwerpen, maar ook hier is de kwaliteit niet altijd even goed. Er zijn ook laser tekeningen waarvoor je moet betalen. Als je zeker wilt zijn over de kwaliteit, is dat vaak wel een betere optie.

                 

                8. Vecteezy

                  Als laatste website voor laser artwork bespreken we Vecteezy. Deze laser tekeningen zijn gratis, maar van wisselende kwaliteit. Dat is in principe niet zo erg, als je je daar maar bewust van bent.

                  Bij Vecteezy tref je vooral schitterende patronen en 2D tekeningen aan. Er is flink wat keuze, in allerlei thema’s. Dat maakt dit een goede website als je een logo of een opdruk moet ontwerpen, bijvoorbeeld.

                  Lasersheets voor al je materialen

                  Heb je een mooie laser tekening gevonden? Dan heeft Lasersheets het materiaal om deze tot leven te brengen. Loop ons assortiment door, want we leveren ook in kleinere hoeveelheden. 

                  Twijfel je nog over een materiaal of over je ontwerp? Wij helpen je graag verder. We hebben veel (12+ jaar) ervaring met lasersnijden, vector tekeningen en het ontwerpen van schitterende voorwerpen. 

                  Laat een reactie achter

                  Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.