Materialen voor de Glowforge - Lasersheets

Materialen voor de Glowforge

 

Wat is de Glowforge?

De Glowforge wordt vaak aangeduid als een laserprinter, maar in werkelijkheid is het een lasersnijmachine en graveermachine. Met zijn compacte formaat is hij kleiner dan veel andere lasersnijders, waardoor hij perfect in kleinere studio's past. Bovendien is de glowforge gebruiksvriendelijk en makkelijk te leren. Niet gek dat het één van de populairste lasers van het moment is.

Wat de Glowforge uniek maakt, is dat hij web-connected is. Dit betekent dat je hem eenvoudig kunt aansturen vanuit je browser. Het basisgebruik is gratis nadat je de machine hebt aangeschaft, maar er zijn ook betaalde abonnementen beschikbaar waarbij je onder andere toegang krijgt tot een database van ontwerpen en tekeningen. Bovendien is de Glowforge uitgerust met een ingebouwde camera, waarmee je je ontwerp nauwkeurig kunt uitlijnen op het materiaal dat je in de machine plaatst.

Het succesverhaal van de Glowforge begon in 2015, toen het project met groot succes werd gefinancierd via Kickstarter. Inmiddels zijn er drie verschillende versies van de Glowforge op de markt:

Glowforge Plus: Deze versie maakt gebruik van een 40W CO2-glaslaser en heeft een bewerkingsgebied van 49.5 x 27.9 cm

Glowforge Pro: Met een 45W CO2-glaslaser en hetzelfde bewerkingsgebied als de Plus-versie, biedt de Pro ook een handig doorvoer deurtje waarmee langere objecten kunnen worden ingeladen.

Glowforge Aura: Ook wel bekend als de Craft Laser, deze versie maakt gebruik van een 6W diode laser met een bewerkingsgebied van ca. 30x30cm.

De Glowforge is een veelzijdige en innovatieve lasersnijder die perfect geschikt is voor allerlei creatieve projecten. Of je nu hout wilt bewerken, acryl wilt snijden of unieke sieraden wilt maken, de mogelijkheden zijn eindeloos met de Glowforge-lasersnijder.

Glowforge

Wat zijn Proofgrade materialen?

Proofgrade materialen zijn een selectie van 36 verschillende materialen die speciaal bedoeld zijn voor gebruik in de Glowforge-lasersnijders.

Deze materialen zijn gegarandeerd geschikt om te lasersnijden en zijn precies op maat gemaakt voor de Glowforge.

Het handige is dat je deze materialen in kleine hoeveelheden kunt bestellen, rechtstreeks van Glowforge zelf.

Bovendien zijn de Proofgrade materialen voorzien van een QR-code, waardoor de Glowforge de materialen automatisch herkent en de juiste instellingen selecteert.

 Diverse plaatmaterialen

Wat voor materialen kun je bij Lasersheets kopen?

Lasersheets biedt een zorgvuldig geselecteerd assortiment materialen die speciaal zijn ontworpen voor lasersnijden. Deze materialen zijn van LaserGrade kwaliteit, wat betekent dat ze gegarandeerd perfect kunnen worden gesneden met een laser. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende handige maten, zodat er altijd een geschikte maat is voor elke lasersnijder. Het bestellen van deze materialen is eenvoudig en kan al vanaf één stuk online worden gedaan.

De materialen van Lasersheets zijn niet alleen ideaal voor allerlei creatieve projecten, maar ook geschikt voor professioneel gebruik. Daarnaast heeft Lasersheets een speciaal assortiment voor scholen, fablabs en makerspaces, zodat je je leerlingen en gebruikers geschikte materialen kunnen aanbieden. Met de kwalitatieve materialen van Lasersheets ben je verzekerd van de beste resultaten bij het lasersnijden.

Bekijk hout

Bekijk kunststof

Bekijk karton

 

Waar moet je op letten bij het kopen van materialen voor je Glowforge:

De juiste afmetingen

Het is belangrijk dat de materialen die je koopt, passen in je Glowforge-lasersnijder.

- Als je een Glowforge Plus of Pro hebt, kies dan voor materialen met een afmeting van 20x30cm of 50x25cm.

- Als je een Glowforge Aura hebt, kies dan voor materialen met een afmeting van 20x30cm of 16x25cm.

Bij hout lopen de nerven parallel met de lange zijde van de plaat. Lees meer op deze pagina.

De juiste dikte

Daarnaast is het ook belangrijk dat de materialen niet te dik zijn. Het laservermogen van je Glowforge bepaalt namelijk de maximale dikte die je kunt snijden. In het volgende deel van deze blogpost wordt uitgebreid beschreven welke materialen wel en niet geschikt zijn om te snijden met de Glowforge.

 

Welke materialen zijn geschikt voor jouw Glowforge?

Om je direct op weg te helpen hebben wij op een rijtje gezet welke materialen je kunt snijden. Per materiaal zie je aangegeven wat de maximale dikte is die je kunt snijden, of een rood kruis als het te dik is voor je machine.

NB: het kan zijn dat je dikker materiaal, bijvoorbeeld 6mm zwart MDF, wel kunt snijden als je meerdere keren over dezelfde lijn snijdt, of extreem langzaam snijdt. Wij raden je aan om materialen te gebruiken die je in één keer met een redelijke snelheid kunt snijden. Dat levert namelijk de mooiste resultaten op en is het meest veilig.

Materialen geschikt voor de glowforge
Maximale dikte voor snijden
Glowforge (pro) Glowforge Aura
Hout:
MDF tot 6 mm tot 3 mm
Zwart MDF tot 3 mm tot 3 mm
Gefineerd MDF 4mm tot 4 mm
Berken multiplex tot 4 mm tot 3 mm
Bamboe side pressed tot 5 mm
Populieren multiplex tot 6 mm tot 6 mm
Karton:
Golfkarton tot 3 mm tot 3 mm
Museumkarton tot 2 mm tot 2 mm
Viltkarton tot 1 mm tot 1 mm
Laserboard tot 0.5 mm tot 0.5 mm
Plastic:
Acrylaat tot 6 mm tot 3 mm
Graveerplaat tot 3.2 mm tot 3.2 mm
Spiegel-acrylaat tot 3 mm tot 3 mm
PETG (Polyester/Vivak) tot 0.8 mm tot 0.8 mm
PE-Hardschuim tot 5 mm tot 5 mm

 

 voorbeelden van lasergravures op verschillende materialen

Materialen om te vermijden met de Glowforge-lasersnijders

Voorkom problemen en ontdek welke materialen je beter kunt vermijden bij het gebruik van de Glowforge-lasersnijder.

PVC

PVC, ook bekend als polyvinylchloride, is een veelgebruikt materiaal dat in verschillende toepassingen wordt gebruikt. Bijvoorbeeld grammafoonplaten Hoewel PVC populair is vanwege zijn veelzijdigheid en lange levensduur, moet je het nooit lasersnijden. Dit komt doordat PVC bij verhitting giftige dampen zoals chloorgas afgeeft, wat in kleine hoeveelheden schadelijk is voor de gezondheid. Een goede filterinstallatie is geen afdoende bescherming tegen deze gassen!

Gelukkig zijn er alternatieve materialen die veilig kunnen worden gebruikt met de Glowforge-lasersnijder. Enkele populaire alternatieven voor PVC zijn acrylaat. Acrylaat is een veelzijdig materiaal dat gemakkelijk kan worden gesneden met de Glowforge-lasersnijder en geen giftige dampen afgeeft. 

Polycarbonaat

Polycarbonaat (ook bekend als lexaan) is een slagvaste kunststof die vaak gebruikt wordt als alternatief voor glas. Je vind het bijvoorbeeld in de bouwmarkt. Als je polycarbonaat probeert de lasersnijden zul je zien dat je machine er niet doorheen komt en dat de snede bruin verbrand, met veel rook tot gevolg. polycarbonaat is namelijk een thermoharder en niet geschikt om te lasersnijden. Wederom is acrylaat een goed alternatief. Dat is ook glashelder, sterk en bovendien weer- en UV-bestendig.

Multiplex of MDF met de verkeerde verlijming

Veel soorten multiplex en MDF bevatten lijm die niet geschikt is om te lasersnijden. Probeer je het toch te lasersnijden dan verbrand het materiaal en worden de randen zwart en roetig, of het lukt helemaal niet om er doorheen te laseren. Ook zitten er vaak noesten in de binnenlagen waar de laser niet doorheen kan snijden. Onze houtsoorten zijn laserGrade, wat garandeert dat ze wél geschikt zijn voor lasersnijden.

Plastics waarvan je de soort niet kent

Veel plastics bevatten schadelijke stoffen. Dat risico moet je niet nemen.

Sky (imitatieleer)

Imitatieleer, ook wel bekend als sky, is een populair materiaal dat vaak wordt gebruikt voor het maken van kleding, tassen en andere accessoires. Het heeft de uitstraling van echt leer, maar is gemaakt van synthetische materialen waaronder PVC. Zoals je hierboven hebt gelezen is dat één van de materialen die je absoluut nooit moet snijden met je laser vanwege de gezondheidsrisico's. 

Dikke materialen

Te dikke materialen kunnen je beter vermijden met de Glowforge. Hoewel sommige mensen succes hebben met 'multiple passes', het meermaals snijden van dezelfde lijn, raden wij dat af. De resultaten zijn meestal niet zo mooi en het levert vaak een hoger risico op brand in je lasersnijder. Dat komt omdat de gassen die vrijkomen bij het snijproces niet goed kunnen worden weggevoerd, en blijven hangen boven het materiaal. Het beste gebruik je materialen die je in één keer met een redelijke snelheid kunt lasersnijden.

Wat is dan een te dik materiaal voor je Glowforge? Dat verschilt per materiaal, maar over het algemeen geldt: hoe minder het materiaal weegt, tot hoe dikker je het kan snijden. Je kunt hier makkelijk zelf mee experimenteren. Gebruik bovenstaande tabel als beginpunt.

Veiligheid en je Glowforge

lang bij het gebruik van de Glowforge-lasersnijder. Hier zijn, na 12 jaar ervaring, onze belangrijkste tips om veilig te werken met je laser:

1. Snij altijd met de kap dicht: Het is essentieel om de kap van de Glowforge-lasersnijder altijd gesloten te houden tijdens het snijproces. Dit zorgt ervoor dat eventuele weerkaatsende laserstralen geblokkeerd worden en dat dampen netjes afgezogen worden.

2. Werk nooit zonder goede afzuiging: Een goede afzuiging is cruciaal om dampen en rook af te voeren tijdens het snijden. Dit kan worden gedaan met behulp van een koolstoffilter of door de rookgassen naar buiten af te zuigen. Het is ook belangrijk om de werkruimte goed te ventileren, want als je de kap opent komen er altijd wat restjes rook mee. Na het snijden is het raadzaam om een paar tellen te wachten tot je de kap opent.

3. Het is belangrijk om alleen materialen te snijden waarvan je de samenstelling kent en die geschikt zijn voor lasersnijden. Sommige materialen kunnen giftige dampen afgeven wanneer ze worden verhit, zoals PVC. Het is dus essentieel om voldoende kennis te hebben over de materialen die je gebruikt om gezondheidsrisico's te vermijden.

4. Loop nooit weg bij een laser die aan het werk is. Het is verleidelijk, want de machine werkt vanzelf. Maar weglopen kan gevaarlijk zijn, omdat er altijd een risico op brand bestaat. Blijf altijd in de buurt van de laser en houd toezicht op het snijproces.

5. Zorg dat je een brandblusser bij de hand hebt: Hoewel het onwaarschijnlijk is, kan er altijd een brand ontstaan in de laser. Je moet daarom altijd een brandblusser binnen handbereik hebben. Als er snel gereageerd wordt, kan erger worden voorkomen.

6. Zorg dat je de machine goed onderhoudt: Het is essentieel om de machine regelmatig te onderhouden volgens de specificaties van de fabrikant. Dit omvat het schoonhouden van spiegels en lenzen, zodat de laserstraal optimaal kan functioneren. Ook is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de laser goed uitgelijnd blijft, zodat de snijkwaliteit behouden blijft.

Door deze veiligheidsmaatregelen in acht te nemen, kun je veilig en efficiënt werken met de Glowforge-lasersnijder. Het is belangrijk om altijd de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen om de gezondheid en veiligheid van jezelf en anderen te waarborgen.

Kind met lasergesneden sjabloon

Tips voor het beste resultaat met de Glowforge-lasersnijder

Haal het maximale uit je Glowforge-lasersnijder met deze handige tips.

Instellingen en snelheden

Hoe je de beste snijresultaten krijgt met de Glowforge-lasersnijder is een belangrijk aspect om te begrijpen wanneer je met verschillende materialen werkt. Door de optimale instellingen en snelheden te gebruiken, kun je ervoor zorgen dat je projecten precies worden gesneden zoals je wilt.

Allereerst is het belangrijk om te weten dat de instellingen en snelheden kunnen variëren, afhankelijk van het materiaal dat je gebruikt. Elk materiaal heeft zijn eigen eigenschappen en vereist mogelijk specifieke aanpassingen.

Bij het instellen van de snijinstellingen is het aan te raden om eerst een teststukje te maken. Hierdoor kun je de instellingen aanpassen zonder het risico te lopen dat je een volledig project verpest. Begin met de laser power op maximaal en lage snelheid en verhoog deze geleidelijk totdat je het gewenste resultaat bereikt.

Een andere factor om rekening mee te houden is de focusinstelling. De laserstraal moet optimaal worden gefocust om de beste snijresultaten te bereiken. Zorg ervoor dat de focus correct is ingesteld op het materiaal dat je gebruikt, aangezien een verkeerde focus kan leiden tot inconsistente sneden en verbrande randen.

Door te experimenteren met verschillende instellingen en snelheden, en door aandacht te besteden aan de focus en snijtechnieken, kun je de beste snijresultaten bereiken met de Glowforge-lasersnijder. Het kan even duren voordat je de optimale instellingen voor elk materiaal hebt gevonden, maar met geduld en oefening kun je prachtige projecten maken.

Testen

Een belangrijke tip bij het werken met de Glowforge-lasersnijder is om altijd kleine stukjes van je ontwerp te testen voordat je het volledige project uitvoert. Dit is vooral handig wanneer je onderdelen hebt die in elkaar moeten passen. Door kleine stukjes te testen, kun je ervoor zorgen dat de pasvorm perfect is voordat je het hele project snijdt.

Resources

Lees onze blog over beginnen met lasersnijden voor 10 onmisbare websites voor lasersnijden, of leer hoe je een halftone kunstwerk kunt maken van je favoriete vakantiefoto.

Lasergesneden kumiko paneel

Tot slot

De Glowforge-machines zijn de perfecte lasers voor ontwerpers, makers en iedereen die creatief werk wil maken. Met de gebruiksvriendelijke en eenvoudige bediening van Glowforge kun je moeiteloos de meest prachtige projecten maken. En als je daarbij ook nog eens de juiste materialen gebruikt, zijn de mogelijkheden eindeloos!Laat een reactie achter

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.