Lasersnijden en -graveren is een geweldige en creatieve hobby. Je ontwerpt en maakt je eigen voorwerpen, van een foto aan de muur tot een paar unieke oorbellen. Heb jij een lasersnijder, dan kan je daar ook je eigen bedrijf mee starten, als freelance lasersnijder beginnen en zo een inkomen genereren. Of denk eens aan de lasersnjder op school, waarmee je als leraar of technisch onderwijs assistent je leerlingen een vliegende start geeft in de wereld van digitale productie?
Snijlab, het zusterbedrijf van Lasersheets, werd 12 jaar geleden opgericht en ook wij stonden eens in de kinderschoenen. In dit artikel delen we een aantal waardevolle resources die je snel op weg helpen, voor iedereen die met lasersnijden wil beginnen.
Hoe begin ik met lasersnijden?
Om te beginnen heb je natuurlijk een lasersnijder nodig (je eigen apparaat, of gebruik er een in je lokale makerspace, school of fablab), een computer of tablet, software en de juiste materialen. Uiteraard denk je wel eerst na over het soort lasersnijder en toebehoren om aan te schaffen of te lenen. Dit hangt af van het soort producten die je wilt gaan maken of verkopen. Het is essentieel dat je daar het juiste gereedschap voor hebt.
Tip: heb je een Glowforge of Glowforge Aura? Lees dan ook ons artikel over welke materialen daarvoor geschikt zijn.
Welk materiaal heb je nodig?
Ook het materiaal is belangrijk. Wil je reclameborden gaan maken? Dan heb je daar weerbestendig en opvallend materiaal voor nodig, zoals acrylaat. Wil je je juist richten op kunstzinnige producten, bijvoorbeeld voor aan de muur of voor persoonlijk gebruik? Dan zijn daar schitterende houten platen voor.
Als beginnend lasersnijder kan je investeren in een kleine hoeveelheid verschillende materialen, zodat je kunt experimenteren met de beste technieken en de resultaten die je daarmee boekt. Voor beginners is het slim om simpel van start te gaan. Berken multiplex, MDF en acrylaat zijn dan betaalbare en veelzijdige opties.
Tip: bij Lasersheets bestel je een groot aantal materialen in kleine oplagen, ideaal voor de beginnende lasersnijder. Als je dan uitgroeit tot een laser pro, bestel je grotere hoeveelheden en krijg je een interessante staffelkorting. En bij ons weet je altijd zeker dat je materialen prachtig uit de lasersnijder komen.
Tip: Je kan veel geld besparen met een startpakket. Dat is een pakket platen van 20x30 cm van veel verschillende materialen waar je tot wel 40% korting op krijgt. Er zijn verschillende startpakketten te vinden, passend voor jou projecten.
Hoe maak ik een tekening voor lasersnijden?
Elk product dat uit lasersnijder komt, begint met een ontwerp. Dat kan van alles zijn. Heb je een mooie foto die je op een unieke manier wilt afbeelden? Het logo van je bedrijf of een naambordje is uiteraard ook een goed begin. Je maakt het nog persoonlijker als je zelf een logo ontwerpt wat je kan lasersnijden.
Dit kan je doen door een schets te maken op papier en deze te scannen. Een andere optie die je hebt is om je ontwerp op je tablet of computer te maken, bijvoorbeeld met een programma zoals Adobe Illustrator.
Tip: kijk bijvoorbeeld eens naar de Shaper Trace. Een instrument om schetsen om te zetten naar vectortekeningen voor oa. laser
Tenzij je een foto gaat graveren of bijvoorbeeld de halftone-techniek gaat gebruiken, dan moet je je ontwerp nog wel omzetten naar een zogenaamde vectortekening. Dit zijn afbeeldingen die niet werken met pixels, maar met punten en rechte of gebogen lijnen ertussen. Zo weet de lasersnijmachine langs welke paden er gesneden moet worden. Bekende vector bestandsformaten zijn .PDF, .AI, .DXF en .DWG. Dit is vooral belangrijk als je logo’s en teksten gaat snijden en graveren. Voor vlakgravures (ook wel rastergravures genoemd) kun je vaak wel pixel bestanden (bv. .JPG) gebruiken.
Zorg ervoor dat het bestand wordt geaccepteerd door de lasersnijder die je gebruikt en past bij de techniek die je wilt toepassen.
Tip: gebruik het gratis vector-tekenprogramma Inkscape om je eigen ontwerpen te tekenen en deze direct als vectorbestand op te slaan.
Welke software moet ik gebruiken voor lasersnijden?
De lasersnijder die je gebruikt thuis, op school, in je fablab of makerspace heeft zijn eigen software. Net als dat je bepaalde software krijgt als je een printer of scanner thuis installeert. De meeste software voor lasersnijders is erg gemakkelijk te gebruiken. Ze leiden je stap voor stap door de opmaak heen zodat jouw ontwerp kan worden gesneden en gegraveerd.
Het begint met het laden van je ontwerp. Deze heb je deze omgezet naar het juiste (vVector) bestand voor je lasersnijder. De meeste beginners werken met Adobe Illustrator en gebruiken een pdf-bestand. Vanaf het moment van opladen loodst de software van je lasersnijder je door alle belangrijke stappen voordat je op de Startknop drukt.
Tip: heb je een generieke aziatische lasermachine en ben je niet blij met de meegeleverde software? Lightburn is populaire en goede software om lasers aan te sturen en is compatibel met veel soorten machines.
10 handige websites en kant-en-klare vector-bestanden voor lasersnijden
Waarom zou je het wiel opnieuw uitvinden als er kant-en-klare vector-bestanden beschikbaar zijn voor gebruik in jouw lasersnijder? Vooral voor beginners of mensen die niet zo creatief zijn aangelegd zijn kant-en klare bestanden een uitkomst. Er bestaan een groot aantal websites die jou op weg helpen met lasersnijden tot je het dusdanig onder de knie hebt dat je zelf gaat ontwerpen.
Tip: ook al begin je klein, bewaar al je bestanden nu al in je eigen database. Gebruik een groepering zodat je ze gemakkelijk terug kunt vinden. Deze database kan je altijd raadplegen als je op zoek bent naar een ontwerp dat je al een keer eerder hebt gebruikt.
Wij raden de onderstaande 10 websites aan voor iedereen die de eerste stappen zet met lasersnijden:
1. Justin Laser
Dit YouTube kanaal staat vol met informatie voor lasersnij beginners. Justin deelt zijn ervaringen over hoe hij met lasersnijden is begonnen en ook over hoe je een hobby kunt omzetten in een professionele en winstgevende business.
2. Rasterbator
Rasterbator is een gratis programma om te gebruiken als je een foto wilt omzetten naar een gatenpatroon. Deze techniek wordt halftone genoemd. Als je van dichtbij naar de foto kijkt, zie je alleen gaten van verschillende grootte en op verschillende afstanden. Maar als je naar achteren stapt, komt de afbeelding tot leven, met verbazingwekkend veel detail.
Voor meer informatie over deze techniek en hoe je zelf een akoestisch paneel maakt met de halftone techniek raadpleeg je onze blog met een uitgebreide halftone tutorial.
3. Makercase
MakerCase is een ideale website voor beginners die doosjes willen maken en daar een kant-en-klaar Vector bestand voor nodig hebben. Je hebt de keuze uit parametrische laser-tekeningen van simpele doosjes, maar ook doosjes met drie of meerdere kanten en doosjes met tussenschotten.
4. Boxes.py
Ook Boxes.PY biedt je de mogelijkheid om parametrische ontwerpen voor je lasersnijder te downloaden. Ze gaan wat verder dan MakerCase, want je hebt ook de keuze uit bijvoorbeeld een houder voor je keyboard, ronde doosjes of doosjes met laden.
5. Thingiverse - laser
De naam zegt het al, maar Thingiverse staat vol met gratis ontwerpen van ‘dingen’ voor je lasersnijder of 3D printer. Je krijgt toegang tot 6000 Things voor gebruik in het dagelijks leven, voor aan de muur of gebruiksvoorwerpen die je niet meer in de winkel hoeft te kopen.
6. Etsy
Als lasersnijder is Etsy je vriend. Ook al betaal je een klein bedrag voor de ontwerpen (soms krijg je honderden designs in één handige bundel), deze zijn echt mooi en artistiek. Het is een ideaal beginpunt voor creatievelingen die iets heel bijzonders met de lasersnijder willen maken.
7. Blog van All3DP
Ben je een beginnend lasersnijder of een techniekdocent op de middelbare school die lasersnijden in de klas wil introduceren? Dan vind je in dit artikel (in het Engels) een handige vergelijking van de meest gangbare software om te gebruiken voor het maken van ontwerpen voor je lasersnijder.
Er worden 9 verschillende soorten software vergeleken en omschreven, zodat je daar zelf je mening over vormt en een keuze maakt.
8. imagR
Wil je een foto graveren met je lasersnijder, bijvoorbeeld op een mooie Berken Multiplex plaat van Lasersheets? Dan is Imagr dé website waarmee je je bestanden klaarmaakt voor je apparaat. In 6 korte stappen word je door het hele proces geleid. Daarna kan je het bestand downloaden in het format dat jij nodig hebt en naar je laserprinter sturen.
9. graveermaterialen.nl
Graveermaterialen.nl is de website van Trotec waar je terecht kunt voor een grote hoeveelheid verschillende materialen voor je laserprinter. Deze zijn allen geschikt voor de laserprinter en zowel voor graveer- als snijwerk.
10. Sawmillcreek
Sawmill Creek is een forum waar houtbewerkers samenkomen en ervaringen uitdelen. Het is niet alleen bedoeld voor lasersnijders, maar er worden veel onderwerpen behandeld op het gebied van laser graveren. Huidige hobbyisten, makers, docenten en professionele lasergraveerders komen er samen om problemen te bespreken en ideeën uit te wisselen.
Hoe maak ik een doosje met mijn lasersnijder?
Nu heb je alle informatie en bronnen die je nodig hebt om met lasersnijden te beginnen. Voor leerlingen en beginnend-makers is een doosje een perfect object om je lasersnijder voor het eerst mee uit te proberen. Gebruik het onderstaande stappenplan en je maakt zelf een handig doosje met je laserprinter thuis of op school.
- Ga naar https://www.makercase.com en kies voor Simple Boxes.
- Bij Units kies je Millimeters.
- Vul de afmetingen van je doosje in. De breedte (Width), hoogte (Height) en diepte (Depth) en de dikte van het materiaal dat je gebruikt (Material Thickness).
- Geef aan of je een Open of Closed Box wilt maken en hoe je de randen wilt afwerken bij Edge Joints.
- Als alles goed staat, klik je op ‘Download Box Plans’.
- Dit bestand laad je in de software van je lasersnijder.
- Geef je lasersnijder de opdracht de onderdelen van het doosje te snijden en het enige wat je dan nog moet doen is hem in elkaar zetten en afwerken.
Lasersheets voor alle materialen voor beginnende lasersnijders
Ook wij zijn 12 jaar geleden begonnen met lasersnijden (als zijnde Snijlab) en we begrijpen als geen ander hoe enthousiast je bent als je voor de eerste keer een opdracht aan je lasersnijmachine geeft. Hopelijk heeft dit artikel je geholpen hier een succes van te maken. Hoe meer je met je lasersnijder werkt, hoe beter je wordt.
Wil je wat verschillende materialen kopen om te experimenteren? Of heb je juist behoefte aan een voordelige en betrouwbare leverancier voor je voorraadmaterialen? Is het belangrijk voor je dat deze materialen direct op maat zijn en gewoon met de post worden afgeleverd? Loop dan door onze webshop. Wij garanderen dat al onze platen perfect uit je lasersnijder komen.
Samen zorgen we voor een uitstekend begin van jouw lasersnij-avontuur. Leerlingen, makers en professionele gebruikers van lasersnijders maken keer op keer schitterende producten met de materialen van Lasersheets!