De top 10 materialen voor lasersnijden - Lasersheets

De top 10 materialen voor lasersnijden

De beste materialen voor lasersnijden

Ben jij een ontwerper of maker die regelmatig een lasersnijder gebruikt? Misschien heb je een lasersnijdienst of een educatieve instelling waar deze apparaten worden toegepast? Iedereen die wel eens laser-snijdt kent de frustraties: slechte kwaliteit materialen die lastig of niet te snijden zijn, alleen te koop in grote hoeveelheden en hoge afleverkosten.

Het begint allemaal met het beste materiaal. Lang niet elk plaatmateriaal is te lasersnijden en te graveren. De lijm in multiplex en MDF reageert niet altijd goed op de lasersnijder. Een noest in de plaat en je moet weer opnieuw beginnen. Dit leidt regelmatig tot frustraties en dat is niet nodig.

Bij Lasersheets weten we welke plaatmaterialen wél goed te lasersnijden zijn en welke het meeste worden gebruikt. We hebben zelf 12 jaar ervaring als lasersnijservice (met ons zusterbedrijf Snijlab) en delen onze kennis en inzichten graag met iedereen die graveert en snijdt met een lasermachine.

Werk je in een Makerspace, Fablab of een school? Dan zijn dit wellicht materialen die je op voorraad wilt hebben. Elke doelgroep is anders, dus maak ook je eigen selectie. Om je een snelle start te geven, delen we hier onze 10 succesmaterialen voor lasersnijden.

De beste materialen voor lasersnijden en graveren

Deze 10 plaatmaterialen voor lasersnijden en lasergraveren hebben allen andere kenmerken, wat ze voor verschillende doeleinden geschikt maakt. Enkele zijn zacht en flexibel, andere zijn stevig en modern en weer andere zijn natuurlijk en stijlvol. 

Lees meer over onze 10 topproducten van dit moment.

Berkenhout in lasersnijder

1. Berken multiplex

Berken multiplex is een uitstekend hout voor de lasersnijder. Het is een harde, sterke houtsoort, met een mooie subtiel zichtbare nerf. Het typisch sfeervolle en natuurlijke uiterlijk van dit materiaal is zeer herkenbaar. Daarom wordt het ook breed ingezet.

Als berken multiplex wordt samengesteld, dan worden meerdere lagen kruislings op elkaar gelijmd. Ook handig om te weten is dat de platen stijver zijn langs de hoofdnerfrichting. Ons berken multiplex is nagenoeg noestvrij, voor zo min mogelijk problemen tijdens het bewerken.

Het is belangrijk dat je zeker weet dat de gebruikte lijm geschikt is voor lasersnijden. De varianten die je in de bouwmarkt vindt, zijn dat meestal niet. Dat merk je doordat je laser er moeilijk doorheen komt en verkoolde randen achterlaat. 

Ons berken multiplex is speciaal gemaakt voor gebruik in lasersnijders, met de juiste lijm. Daardoor is het snel te lasersnijden met mooie goudbruine randen die niet afgeven. Het hout is afkomstig uit duurzaam beheerde bossen in Scandinavië. De meest gebruikte diktes, 3mm en 6mm, zijn zelfs FSC® gecertificeerd.

2. MDF

Ook MDF is een favoriet materiaal bij veel lasersnijders.  Het bestaat uit geperste en verlijmde houtvezels en niet uit verschillende lagen, zoals bij multiplex het geval is. Het voordeel van MDF bij lasersnijden is dat het homogeen is, wat betekent dat het materiaal overal even dik en hard is. Dat maakt het een voorspelbaar en plezierig materiaal om mee te werken als je het gaat lasersnijden.

Een ander pluspunt van MDF is de lage prijs. Het wordt veel gebruikt voor prototypes en objecten die nog moeten worden afgewerkt. Bekijk ook onze MDF platen voor lasersnijden die al een afwerking hebben, bijvoorbeeld met een gefineerd eiken toplaag.

De MDF platen met een dikte van 3, 4, 6 en 9 millimeter uit ons assortiment zijn ook FSC® gecertificeerd. We zoeken waar mogelijk altijd naar de meest duurzame optie. Voor modelbouw, of lasersnijders met lager vermogen, hebben we ook 1mm dik MDF en 2mm dik MDF. Uiteraard is al ons MDF probleemloos te gebruiken in de lasersnijder en is het gemaakt met de juiste lijm. 

3. Mat acrylaat

Acrylaat is een veelzijdige kunststof die in allerlei kleuren en uitvoeringen kan worden geleverd. Vooral mat acrylaat is erg populair bij ons, door het moderne en stijlvolle uiterlijk. Het mooie van acrylaat is dat het uv-bestendig en kleurvast is. Je hoeft je dus geen zorgen te maken om verkleuren, ook niet als je het buiten toepast.

Met ons mat acrylaat kan je van alles lasersnijden, van gevelreclames tot maquettes, tot hobbyprojecten. Afwerken is niet nodig.

4. PE-hardschuim

Ook onze schuimsoorten kunnen bewerkt worden in de lasersnijder. PE-hardschuim is iets harder dan een gemiddeld matras. Daarom wordt het veel gebruikt als binnenkant van koffers en gereedschapskisten, maar ook voor logo’s en gelaagde sculpturen. Ook handig om te weten: PE-hardschuim is waterdicht en bestand tegen chemicaliën. Daarom is het een goede keuze voor gebruik in werkplaatsen.

Platen van PE-hardschuim zijn te krijgen in verschillende diktes en afmetingen. Door er bepaalde vormen in te snijden, creëer je een veilige opbergplek voor je gereedschap, muziekinstrument of andere kwetsbare voorwerpen. En als je wil, graveer je er tekst of een logo naast.

5. Glashelder acrylaat

Glashelder acrylaat, in tegenstelling tot ons matte acrylaat eerder besproken, laat licht en zicht door. Glashelder acrylaat is tevens uv-bestendig en kleurvast. Gebruik buiten is dus geen probleem. Het is ook een relatief stijf materiaal, waardoor het veelzijdig is en breed kan worden toegepast. 

Omdat je door glashelder acrylaat heen kunt kijken en omdat het weerbestendig is, wordt het bij ons veel besteld voor gevelreclames, logo’s en frontpanelen. Gebruik het ook in plaats van glas, in bijvoorbeeld het speelhuis van je kinderen, voor een veiligere keuze.

6. PP (Polypropyleen)

In tegenstelling tot het stijve acrylaat, is PP juist erg flexibel. Het wordt geleverd als dunne kunststof folie. Het is uniek, omdat het kan worden gevouwen. Het oppervlak heeft een lichte structuur. Je bent ongetwijfeld met dit materiaal in contact geweest, want het wordt bijvoorbeeld gebruikt voor dossiermappen en beschermkappen.

Wij bieden PP aan in allerlei kleuren en ondanks de flexibiliteit is het ook vrij taai en krasbestendig. Door het met de lasersnijder op maat te snijden en vouwlijnen te graveren, maak je zelf een opvouwbare doos of lampenkap.

7. Bamboe

Bamboe is een snelgroeiend en dus duurzaam hout voor de lasersnijder. Deze bamboe platen zijn in tegenstelling tot multiplex massief. Ze worden gemaakt door stroken bamboe aan elkaar te lijmen. Als je het langs de nerf buigt, merk je hoe stijf en taai het materiaal is. Maar let op, dwars op de nerf is het ook gevoelig voor breuken.

Ook al is bamboe niet het gemakkelijkste materiaal om te bewerken, het is wel een duurzaam materiaal met een unieke en warme uitstraling. Gebruik het bijvoorbeeld voor het maken van behuizingen of als frontpanelen voor je keukenkastjes.

8. Zwart MDF

Je hebt al gelezen over ons ongekleurd MDF, maar wist je dat er ook MDF platen zijn die al voorgekleurd zijn? In dit geval is dat zwart MDF en afwerken is niet meer nodig. Het voordeel is dat onze platen door en door getint zijn en niet alleen een toplaag hebben gekregen. Dat maakt krasjes en andere beschadigingen veel minder goed zichtbaar. Uiteraard is het net als standaard MDF ook homogeen en makkelijk in gebruik.

Zwart MDF is wat sterker en flink wat zwaarder dan standaard MDF. Beide zijden zien er hetzelfde uit. Het is kleurvast, maar niet watervast. Geef het dus eerst een laklaag als je het buiten wilt gaan gebruiken. Ons zwarte MDF is toe te passen in allerlei velden, van hobby tot professioneel, en is in meerdere diktes verkrijgbaar.

 

9. Acrylaat goudspiegel

Bekijk ons acrylaat met een goudspiegel en je ziet duidelijk hoe veelzijdig deze kunststof is. In deze uitvoering lijkt het op een standaard spiegel met een mooie gouden glans. Deze spiegels hebben geen rimpels en geven het spiegelbeeld perfect weer. Je kunt ze in allerlei vormen lasersnijden, wat een schitterend effect kan opleveren.

Snijd dit acrylaat met goudspiegel in de juiste vorm en je maakt er veel meer van dan alleen een unieke spiegel. Voor displays en reclameborden, lampen en andere verlichting is het ook ideaal. En omdat het acrylaat is, gebruik je het ook probleemloos buiten.

10. Populieren multiplex

We sluiten het lijstje met onze 10 beste materialen voor lasersnijden af met populieren multiplex. Dit hout voor de lasersnijder herken je direct aan de lichte kleur en het lage gewicht. Populieren is een zachte houtsoort en daardoor minder sterk en stijf dan berken multiplex.

Het voordeel van het lagere gewicht is dat de platen met hogere diktes kunnen worden geleverd. Het wordt veel toegepast in de modelbouw. Wil je het buiten gebruiken, bijvoorbeeld als uithangbord? Zorg er dan voor dat je het eerst goed afwerkt en weerbestendig maakt.


De ideale materialen voor jouw lasersnijder

Wat is het ideale materiaal voor jouw volgende lasersnij-project? Wij raden altijd aan om voor kwaliteit te kiezen. Dan weet je zeker dat je het veilig kunt snijden, dat je geen noesten tegenkomt en dat de naden en randen strak en zonder beschadigingen uit je lasersnijder komen.

Als je bij ons bestelt, dan ontvang je altijd materialen die perfect zijn voor lasersnijden. Dat is immers ons specialisme! We accepteren alle bestellingen, zowel in kleine hoeveelheden als in bulk, we leveren af met de post en al onze materialen zijn van hoge kwaliteit. 

Iedereen met een lasersnijder kan bij ons terecht, dus neem een kijkje in onze uitgebreide webshop of neem contact op voor verder advies.

Laat een reactie achter

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.